ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΜΑΛΙΑ

Σας καλωσορίζουμε στο φημισμένο Δήμο Μαλίων και σας ευχαριστούμε που επιλέξατε την όμορφη περιοχή μας για να περάσετε ημέρες ξεκούρασης, ψυχαγωγίας και απόδρασης από την καθημερινή εργασιακή πίεση και ρουτίνα.

Το Δήμο μας συγκροτούν τέσσερις οικισμοί: τα Μάλια, η Σταλίδα, ο Μοχός και το Κρασί. Στα Μάλια και στη Σταλίδα υπάρχουν εκατοντάδες ποιοτικά ξενοδοχειακά καταλύματα, τουριστικές επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, μπαρ και ταβέρνες, για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας. Στον κεντρικό δρόμο των Μαλίων λειτουργούν τραπεζικά καταστήματα για να διευκολύνουν τις συναλλαγές σας. Μπορείτε να κολυμπήσετε με ασφάλεια στα καθαρά νερά της θάλασσας μας με τις ξανθές αμμουδιές και να επιδοθείτε στα θαλάσσια σπορ, να επισκεφθείτε την παλαιά πόλη των Μαλίων και να περπατήσετε στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια που περικλείονται από καθαρά σπίτια με ασβεστωμένες αυλές και λουλούδια.

Θα συναντήσετε φιλόξενους ανθρώπους, ιστορικές εκκλησίες, παραδοσιακές ήσυχες ταβέρνες με κρητικές γεύσεις, καφετέριες, μπαρ και καταστήματα για τις αγορές σας. Στα Μάλια βρίσκεται το Μινωϊκό Ανάκτορο, το τρίτο σε μέγεθος σε όλη την Κρήτη, το οποίο κτίστηκε το 1900 π.χ. Κατά παράδοση, χτίστηκε από το βασιλιά Σαρπηδόνα, αδελφό του Μίνωα. Νότια του ανακτόρου βρίσκεται το ιερό κορυφής του Προφήτη Ηλία, όπου και υπάρχει η ομώνυμη εκκλησία. Ο χώρος προσφέρεται για μαγευτικά ηλιοβασιλέματα και πανοραμικές φωτογραφήσεις.

Κάτω απλώνεται ο γόνιμο κάμπος των Μαλίων που παράγει πολλά γεωργικά προϊόντα και τις φημισμένες μαλιώτικες μπανάνες. Στις εκδρομές σας μπορείτε να επισκεφθείτε τα ορεινά χωριά του Δήμου μας, το Μοχό και το Κράσι, που συνδέονται με ασφαλές οδικό δίκτυο. Εάν θέλετε να περπατήσετε, μπορείτε μέσω των παραδοσιακών πετρόκτιστων μονοπατιών από Μάλια και Σταλίδα να οδηγηθείτε σε αυτά, αναπνέοντας στο περπάτημα σας το άρωμα της Κρητικής χλωρίδας.

Στο κέντρο του χωριού Μοχός, θα συναντήσετε την όμορφη πλατεία στην οποία δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός της Ευαγγελίστριας. Περιμετρικά απλώνονται ταβέρνες και εμπορικά καταστήματα. Κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων δένδρων μπορείτε να γευθείτε κρητικά εδέσματα, να ακούσετε ζωντανή κρητική μουσική και ακολούθως να περπατήσετε μέσα στο χωριό, όπου θα συναντήσετε πετρόκτιστα σπίτια κρητικής αρχιτεκτονικής και καλοδιατηρημένες ιστορικές εκκλησίες. Το Κράσι, ένα μικρό γραφικό ορεινό χωριό, σας περιμένει να ξεκουραστείτε μέσα στο βαθύ πράσινο. Εκεί θα συναντήσετε τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και τις τοξωτές πετρόκτιστες κρήνες, που τρέχουν πάντα κρυστάλλινα νερά.

Photo Gallery